Er was eens....
Er was eens teveel geld. Hierdoor zijn we lui geworden. We konden allemaal ons eigen ding doen, dat kan niet meer.
Daarom ontwikkelen we in een snel tempo van een ‘pampersamenleving’ naar een 'participatiesamenleving'
Weer ‘samen op eigen benen staan’.
1. Er was eens...
De non-profit markt raakt overvol. De overheid treedt steeds verder terug waardoor de concurrentie van andere organisaties groter wordt. Hierdoor is het van belang dat jouw organisatie een goed imago, dan wel beter imago heeft dan jouw concurrenten om zo de concurrentiestrijd aan te kunnen. Kijk eens goed in de spiegel. Wat voeg je toe? Wat is jouw bestaansrecht? Welk probleem los je op, nu en in de toekomst?
2. Samen durven dromen
We moeten samen de vraagstukken oplossen met elkaar. Geldverstrekkers, zoals vermogensfondsen, kijken vooral naar dit aspect. Dit betekent meer draagvlak, meer energie en meer mensen die de effecten vanuit verschillende invalshoeken van je project zullen ervaren. En daarbij is ambitie natuurlijk noodzakelijk. Daarbij gaat het niet om ‘groot’, maar om ambities specifiek voor jouw organisatie. En die van de anderen waarmee je samen iets wilt.
3. Transparantie en verantwoording
De discussie over transparantie en verantwoording speelt op allerlei thema’s; google, NSA, salarissen van bestuurders van goede doelen. Had er bij Giro 555 meer opgehaald kunnen worden als ze transparant waren geweest over waar jouw 50 euro naartoe gaat? We weten het niet want ze kunnen nooit op dat detailniveau transparant zijn. Door helder te verantwoorden waar de giften precies aan besteed worden, kun je meer ophalen!
4. Label
Gevers willen weten waar hun geld aan wordt besteed. In de werving en communicatie naar huidige en toekomstige gevers is het belangrijk dat je goed uitlegt waar de inzet die je vraagt, aan besteed zal worden. Projecten, die resultaat laten zien op basis van wat ik geef, hebben dan ook een voorsprong. Laat 1 op 1 zien waar het geld aan besteed wordt. Waarbij iedereen ook snapt dat je ook overheadkosten maakt.
5. The crowd: Weinig maal veel is heel veel
Door heel veel mensen via sociale media om een kleine bijdrage te vragen, kom je samen tot één grote bijdrage. Hiervoor kun je lokale Facebook pagina’s gebruiken of speciale sites. Gebruik de kracht van de massa in kennis, inzet en middelen.
6. Werf lokaal
Klein is het nieuwe groot. Uit onderzoek blijkt dat mensen steeds liever geven aan lokale projecten. Men ziet letterlijk dat het geld werkelijk besteed wordt aan de projecten die afgesproken zijn. Het is dichtbij. Ze voelen zich meer betrokken. Dit betekent dat men liever geeft aan bijvoorbeeld de scouting in het dorp dan aan projecten in het buitenland. Veel goede doelen proberen nu ook de stap naar lokaal te maken om op deze trend in te spelen.
7. Werf persoonlijk
Persoonlijke werving is in opkomst. En het is erg sterk. Dit houdt in dat je rechtstreeks aan de gever om een bijdrage vraagt. Hoe complexer en spannend de wereld wordt, des te meer mensen (onbewust) geneigd zijn op elkaars aanbevelingen af te gaan of elkaar te kopiëren. Voor een goed plan is er misschien geld. Voor sympathieke ambities is er altijd betrokkenheid. Begin met ambitie en betrokkenheid! Daarna pas met geld.
8. Werf energie en talenten
Begin met het werven van energie, draagvlak en talenten van mensen. Als je dat gemobiliseerd hebt wordt duidelijk dat jouw ambitie een kans van slagen heeft. Dat meer mensen daarin geloven. Dan wordt het eenvoudiger om de geldgevers te overtuigen ook mee te doen. En het is eenvoudiger om te vragen om in middelen of kennis en talenten te sponsoren dan in geld. Vaak kun je door sponsoring in middelen al heel ver komen met je ambities.
9. Gevers worden wervers
Wanneer gevers erg enthousiast zijn en zich betrokken voelen bij de door hen gesponsorde organisatie, dan zijn ze vaak bereid iets extra’s te doen. Door hun eigen netwerk in te zetten om nieuwe gevers te werven. Een mooi voorbeeld is Alpe d’HuZes. Duizenden fietsen omhoog met hun netwerk dat vele vele malen groter is. Kun je jouw netwerk inzetten om bij te dragen? Durf je hen te vragen?
10. MVO en duurzaam
Maar weinig ondernemers hebben een structureel sponsor- of MVO-beleid. Vaak zijn het enkele uitgangspunten en een goed buikgevoel. Bijna elke ondernemer wil iets voor zijn stad doen. Laat zien wat jij met jouw ambities en jouw organisatie geeft voor de stad. Veel ondernemers zijn blij als je met een goed voorstel komt. Niet direct om geld vragen. Eerst betrokkenheid. Ga in gesprek met de ondernemer wat zijn ideeën zijn en hoe hij wil bijdragen.
11. Investeer
Als je structureel wilt werven en binden dan moet je investeren. Daar zit niets anders op. Je kunt het zo zien; 5% van je investering (tijd, geld en moeite) gaat zitten in de creatie van je ambities. De overige 95% van jouw investering gaat op aan transpiratie, hard werken, in kaart brengen van je netwerken, gesprekken voeren, plannen uitwerken, afspraken vastleggen en teleurstelling verwerken. Vier je succes!
Conclusie
Jullie zijn bijna allemaal een soort van sociale onderneming door de dingen die je bij jouw vereniging of initiatief doet. Maar vaak vinden we dit lastig om te benoemen. We doen het toch al jaren zo? Je geeft om meer te kunnen werven, zodat je meer kunt geven.